JustynaP. napisał(a):A na jakiej podstawie sadzisz ze mozna miec 2 paszporty?
Ja znalazlam cos calkim odwrotnego ze wg dziennika ustaw obywatel polski nie moze jednoczesnie byc uznawany za obywatela innego kraju. No chyba ze sie cos zmmienilo i nie doczytalam.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obywatelstwo
Oczywiście, że możesz! Polskie prawo mówi, że nie, ale co z tego? Nie ma za to kary, nie mogą Ci zabrać polskiego obywatelstwa o ile się go nie zrzekniesz, nie mogą nic zrobić, jedyne obostrzenie jakie znam to, że z podwójnym obywatelstwem nie możesz wstąpić do polskiej armii, ale niby jak się mają o tym dowiedzieć jak sam im nie powiesz, że masz dwa paszporty? Ten przepis jest martwy i nie pociąga za sobą żadnych konsekwencji prawnych lub znikome (możliwe, że takich regulacji jak z wojskiem polskim jest więcej, nie wiem nie szukałem) więc mówić, że nie możesz to se polscy politycy mogą bez końca jak zwykle nikt ich wymysłów nie słucha i są oderwane od rzeczywistości. Jest mnóstwo osób na świecie które mają nawet 3 paszporty i więcej ( przykład znajomego, ojciec Francuz, matka Polka, urodzony w USA, mieszka w UK, 4 paszporty, a jakby pojechał teraz do Kanady to oni dają paszporty po 3 latach zamieszkania, miałby 5) a co za tym idzie więcej obywatelstw ale Polska musi swoje mądrości wytoczyć i błaźnić się nierealistycznymi przepisami. Podziękowania ponownie dla naszej władzy ustawodawczej, jak zwykle należy się nie przejmować, zignorować i robić swoje, tak jak robiliśmy z podwójnym podatkiem i setkami innych głupot które oni wymyślili.