Budowa domu pytania

Polaków rozmowy na każdy temat, także humor i ciekawostki. Nie wiesz gdzie zacząć? Zacznij swój wątek tutaj.

Śr 28 sie, 2024 05:18

Cześć,
Ponieważ jestem na pewnym etapie budowy, mam do was parę pytań:
1. czy sufity podwieszane (przy wiązarach) trzeba zabezpieczać podwójnymi płytami, a może można jedną płytą MgO - coś mi sie kojarzy że była jakaś norma do tego? a może macie inne doświadczenie w tym aspekcie?
2. jakie okablowanie idzie wam do :
a - pompy ciepła - 5x2,5/3x2,5?
b - rekuperacji - 5x2,5/3x2,5?
c - płyty indykcyjnej - 5x4/5x2.5?
3. jakie stosowaliście rozwiązanie do klimatyzacji? tzn czy dawaliście jeden klimatyzator w centralnym punkcie (np. klimatyzator sufitowy)? czy jakieś centralne rozwiązanie, które rozprowadza chłód po wszysctkich pokojach? czy pojedynczy klimatyzator tylko w np salonie?
i jak to sie mówi...thanks from the mountain

Milosz
Bywalec

Śr 28 sie, 2024 07:45

przy pompie zależy od mocy i czy będzie to 1 / 3 fazowa oraz czy chce robić podrozdzielnie w miejscu pompy.
Jak brak podrozdzielni to przy 3 fazowej 10kw split 5x4 i 3x2.5 do jednostki wewnętrznej, 5x4 do zewnętrznej, 4x1 w ekranie pomiędzy jednostkami.
Rekuperacja 3x2.5
Indukcja 5x4
Przy klimatyzacji do każdego małego agregatu 3x2,5
Mozesz zastosować wodną nagrzewnice kanałowa w rekuperacji i podłączyć do pompy ciepła, możliwość grzania i chłodzenia.
Dobrze sprawdza się ogrzewanie płaszczyznowe ścienne i sufitowe

Kwestie rekuperacji polecam skonsultować z nimi https://ultrawent.pl/ Z uwagi na duże doświadczenie.

pep
Bywalec